W czwartkowe popołudnie, 11 września br., z Muzeum Regionalnego unosił się cudny zapach świeżego, drożdżowego, domowego ciasta. Uczestnicy naszych warsztatów z wielkim zaangażowaniem wspólnie przygotowały „plecionki”. Technikę „wyplatania” drożdżowych warkoczy zaprezentowała naszym małym piekarzom Pani Marianna Natkaniec.

Podczas gdy nasze bułeczki wyrastały, na rozmowę zaprosiła dzieci 𝐏𝐚𝐧𝐢 𝐄𝐰𝐚 𝐃𝐫𝐨𝐳̇𝐧𝐢𝐚𝐤 – lokalna znawczyni godki, uczestniczka wielu konkursów, m.in. „Sabałowych Bajań” w Bukowinie Tatrzańskiej. Pani Ewa opowiedziała, jak to dawniej wypiekało się chleb, czym jest zakwas, pajda, piętka, jak wyglądały piece kaflowe, jak robiło się masło.

Było także mnóstwo śmiechu, gdy dowiedzieliśmy się, że chleby rosły pod pierzyną!!

Po wysłuchaniu opowieści dzieci zadawały pytania, nie tylko związane

z dawnymi wypiekami;

„A jakie dawniej były zabawki”?

„Jak kiedyś kosiło się zboże”?

„A jakie w dawnych czasach były przybory szkolne”?

Nasze herbowe bułeczki piekły się w piecu, a w tym czasie Pani Marianna zaprosiła dzieci na poczęstunek oraz do zabawy
w odgadywanie smaków

z zakrytymi oczami. Jak się okazało kubki smakowe naszych małych piekarzy sprawdziły się znakomicie!

Dzięki takim międzypokoleniowym spotkaniom dzieci nie tylko rozwinęły swoje umiejętności kulinarne, ale także wzmocniły poczucie tożsamości z miejscem,

w którym mieszkają i chodzą do szkoły.

Dziękujemy Pani Mariannie za udostępnienie tajemnego przepisu na bułeczki

i pomoc w tej kulinarnej przygodzie. Dziękujemy Pani Ewie za ciekawostki z okresu dzieciństwa. Dziękujemy Firmie Deku
z Sułkowic za przekazanie medali symbolizujących ukończenie naszego kursu.

Dziękujemy naszym Małym Piekarzom za wizytę!

Działanie realizuje Grupa Nieformalna „Społeczna Iskra Iwanowic” przy współpracy z Gminnym Centrum Kultury i Bibliotek
w Iwanowicach oraz Poskwitowskim Stowarzyszeniem „Nasze Błonia”. Projekt finansowany przez Małopolska Lokalnie. Zapraszamy na kolejny etap projektu, o czym poinformujemy wkrótce.

Do zobaczenia!