W czwartkowe popołudnie, 09 października br., z Muzeum Regionalnego unosił się cudny zapach świeżego, domowego ciasta. Uczestnicy naszych warsztatów

z wielkim zaangażowaniem wspólnie przygotowali 𝐩𝐨𝐝𝐩ł𝐨𝐦𝐲𝐤𝐢* oraz 𝐩𝐫𝐨𝐳𝐢𝐚𝐤𝐢*. Technikę formowania oraz wypieku tych przysmaków zaprezentowała naszym małym piekarzom Pani Marianna Natkaniec.

Warsztaty rozpoczęły Panie z 𝐊𝐨ł𝐚 𝐆𝐨𝐬𝐩𝐨𝐝𝐲𝐧́ 𝐖𝐢𝐞𝐣𝐬𝐤𝐢𝐜𝐡 𝐳 𝐖ł𝐚𝐝𝐲𝐬ł𝐚𝐰𝐚, które przygotowały kluski palone z okrasą. Mali uczestnicy mieli okazję nie tylko wspólnie skosztować pysznych klusek, ale także samodzielnie je przygotować – mieszając mąkę z wodą i solą. Panie wytłumaczyły także, że w dawnych czasach to właśnie takie kluski były jednym z głównych dań ich rodziców oraz dziadków.

Na zakończenie warsztatów odbył się quiz sprawdzający wiedzę zdobytą w trakcie trwania całego kursu – jak się okazało mali piekarze świetnie zapamiętali m.in. co to jest strucla, czy też co jest głównym składnikiem proziaków.

Każdy uczestnik 𝐤𝐮𝐫𝐬𝐮 „𝐈𝐰𝐚𝐧𝐨𝐰𝐢𝐜𝐤𝐚 𝐁𝐮ł𝐞𝐜𝐳𝐤𝐚” został nagrodzony –upominkami od Pani prowadzącej oraz pamiątkowymi medalami od firmy 𝐃𝐞𝐤𝐮.𝐩𝐥 𝐳 𝐒𝐮ł𝐤𝐨𝐰𝐢𝐜.

Serdecznie dziękujemy 𝐏𝐚𝐧𝐢𝐨𝐦 𝐳 𝐊𝐆𝐖 𝐖ł𝐚𝐝𝐲𝐬ł𝐚𝐰 za cudowne spotkanie

z tradycją i smakami ich dzieciństwa. Pokaz przygotowania klusek palonych był nie tylko lekcją gotowania, ale też kultywowaniem naszych lokalnych tradycji.

Dzięki takim międzypokoleniowym spotkaniom dzieci nie tylko rozwinęły swoje umiejętności kulinarne, ale także wzmocniły poczucie tożsamości z miejscem zamieszkania.

Dziękujemy Pani Mariannie za udostępnienie tajemnego przepisu na podpłomyki i proziaki oraz za ogrom serca włożonego w tę kulinarną przygodę.

Dziękujemy naszym Małym Piekarzom za wizytę!

Działanie realizowała Grupa Nieformalna „Społeczna Iskra Iwanowic” przy współpracy z Gminnym Centrum Kultury i Bibliotek w Iwanowicach oraz Poskwitowskim Stowarzyszeniem „Nasze Błonia”. Projekt finansowany przez Małopolska Lokalnie.

Do zobaczenia na kolejnych wydarzeniach!